Kandilli Mahallesi İskele Caddesi NO:20/1 34684 Üsküdar İstanbul
Menü
Kandilli Mahallesi İskele Caddesi NO:20/1 34684 Üsküdar İstanbul
Menü

Avrupa Bulut Ödülleri'nde Türkiye'yi Temsil Edecek 6 Şirket Belli Oldu

Türkiye’de ikinci defa düzenlenen Türkiye Bulut Ödülleri’nde Avrupa’nın en prestijli bulut bilişim ödülü Euro Cloud Awards’a katılacak 6 şirket belli oldu. Altı kategoride birinciliği kazanan firmalar, Lüksemburg’daki Euro Cloud 2014’te yarışacak.

23 Eylül 2014, İstanbul – Avrupa Bulut Ödülleri’nin (EuroCloud Awards) Türkiye ödül töreni, 22 Eylül’de BTK Başkanı Tayfun Acarer ve bilişim sektörünün önde gelen isimlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Ödül töreninde Türkiye’yi Lüksemburg’daki finalde temsil edecek 6 kategorinin birincileri ödüllerini aldı. Ayrıca kategorilerinde ikinci ve üçüncü olan firmalara da ödül verildi.

Türkiye’de ikinci kez Bizz Consulting tarafından, Vodafone Türkiye ve Microsoft’un ana sponsorluğu, BFC Bilişim’in co-sponsorluğu, Intel ve Cloudteam’in destekleriyle düzenlenen Avrupa Bulut Ödülleri’ne bu yıl 60 firma başvuru yaptı. Sektörün önde gelen CEO ve yöneticilerinden oluşan jürinin değerlendirmesi sonucunda Türkiye’yi temsil edecek şirketler belirlendi.

Ödül törenine BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, EuroCloud Başkanı Bernd Becker, TÜBİSAD Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, BFC Bilişim CEO’su Suphi Çeviker, Cloudteam CEO’su Funda Vural, Intel Türkiye CEO’su Burak Aydın ve çok sayıda sektör yöneticisi katıldı.

Bütün bulut bilişim eko sistemini bir araya getiren törende Türkiye’yi 30 Eylül-1 Ekim 2014 tarihlerinde Lüksemburg’da Türkiye adına yarışacak kategori birincileri şu şirketler oldu:

 

En İyi Kamu Yönetimi Örnek Vakası: Sii Litera Bilişim Teknolojileri

Bulut Hizmeti Sağlayıcıları: Solvoyo

Bulut Hizmeti Sağlayıcıları: Doruknet

Start-Up CSP: Cloudarena

Start-Up CSP: Sentio Bilişim

Yılın Bulut Hizmet Müşterisi Migros

 

BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, yaptığı açılış konuşmasında, küresel dijital içerikteki büyümeye dikkat çekti ve “Küresel olarak ICT harcamaları %7 civarında büyürken, dijital içerik %50 artmaktadır. 2015’te ise dijital içeriğin büyüklüğü 8 milyar terabayta ulaşacağı öngörülmektedir” diye konuştu. Bu tablo içinde bulut bilişimin sektördeki en önemli dönüşümlerden biri olduğunu belirten Dr. Acarer şunları söyledi:

“Bulutun dünyada ulaştığı ciro 68 milyar dolar iken, bu rakam Türkiye’de sadece 80 milyon dolar. 5 yıllık perspektifte tüm bilgi teknolojilerini kullanma alışkanlıklarımız bulutla birlikte değişime uğrayacak. Gelecekte ise genel bulut kullanımıyla sermaye maliyetinde %40, çalışan maliyetinde %32 ve enerjide %80’e yakın tasarruf sağlanacağı düşünülüyor. Deutsche Bank, dünyada 2011 yılında 21 milyar Euro’luk büyüklüğe sahip olan bulut bilişimin 2016 yılında 71 milyar Euro’luk büyüklüğe ulaşacağını öngörüyor.”

Törende konuşan EuroCloud Başkanı Bernd Becker, Avrupa’da en çok başvuru alan ülke konumuna Türkiye’nin ulaştığını belirterek, “Çok şaşırtıcı ve sürpriz bir gelişme oldu” dedi. Bulut bilişimin gelişimini internette korunan içeriğin etkileyeceğini belirten Becker, sözlerine şöyle devam etti: “Data miktarı 2012’deki 1.8 zetabayt düzeyinden 2020 yılında 320 zetabayta ulaşacak. Data transferi miktarı ise 2016 yılına kadar yılda %30 büyüyecek. Bunlar bulut bilişimin lokomotifi olacak.”

TÜBİSAD Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Türkiye’de BT sektörü güçlü bir şekilde büyüyor. Yaptığımız araştırmaya göre 2013’de 62 miyar TL’ye yakın bir büyüklüğe ulaştı. Bilişim, Türkiye için çok kritik bir sektör. Yaptığımız çalışmalarla bunu somut bir şekilde ortaya koymaya çalışıyoruz. Çünkü, bilişimde 1 birimlik artışın 1,6 çarpan etkisi olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin büyümesini BT ile güçlendirmesi mümkün.”

EuroCloud (Avrupa Bulut) Ödülleri için gerçekleştirilen törenin açılışında söz alan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, “Bundan 5 yıl önce adını dahi bilmediğimiz teknolojilerin ve yazılım şirketlerinin, bugün dünya ekonomisine yön verdiği bir çağda yaşıyoruz” diye konuştu. Yaşadığımız çağı, “teknolojinin evrimi” olarak nitelendiren Özmen, “2020 yılında dünya çapında 24 milyar cihazın birbirine bağlanması sonucunda da küresel ekonomi de 4,5 trilyon dolarlık bir değer yaratılması öngörülüyor” dedi ve şunları ekledi:

“IDC verilerine göre bulut teknolojileri pazarı 2013 yılında 131 milyar dolara ulaştı. 2015 yılında dünya genelinde bulut ve bulut ekseninde oluşan yeni iş kolları 14 milyon yeni iş fırsatı yaratacak. Bu yeni iş potansiyeli, 1,1 trilyon dolara yakın bir gelir sağlayacak.”

Özmen sözlerine şu şekilde devam etti: “Türkiye’deki KOBİ’lerin yarısı, bugün bulut bilişim fırsatlarından faydalansa, ülke ekonomisine 15 milyar dolarlık bir katkı sağlamalarını yanı sıra, kendi iş kollarına da yeni fırsatlar yaratabilecekler. Microsoft olarak kurumların tüm teknik, donanım ve altyapı ihtiyaçlarını Azure, yazılım ihtiyaçlarını da Office 365 ile buluta taşıyarak, fırsatları değere çevirmeyi hedefleyen kurumlara bu doğrultuda üretkenlik, esneklik ve hız kazandırıyoruz. Bugün, Office 365 ile 88 pazarda ve 32 dilde hizmet veriyoruz. Azure ise, Fortune 500 listesinde yer alan şirketlerin %57’si tarafından kullanılıyor. Her 2 dakikada 1 milyardan fazla kullanıcı, Azure platformu üzerinden bulut bilişimin avantajlarını yaşıyor.”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy ise “Dijital Dönüşüm Hareketimizle Türkiye’de şirketlerin dijital dönüşümünü tamamlaması için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” diye konuştu. Tüm dünyada 2012’de kurumların %10’unun veri merkezi hizmetini dış kaynak olarak alırken 2013’te bu oranın %17’ye yükseldiğini belirten Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hesaplamalara göre 2013’ten 2014 sonuna kadar dünya çapında kurumlar toplam 25 milyar dolarlık veri merkezi satın alması gerçekleştirmiş olacak. Bu yatırıma karşılık bulutun sağladığı tasarruf avantajıyla 2020’de gelirlerin tüm dünyada 1 trilyon dolar artacağı hesaplanıyor. Türkiye, 2011 yılından beri veri merkezi sektör büyümesinde dünya birincisi. Özellikle KOBİ’lerin donanım harcamalarının gelişmiş ülkelerden yüksek olduğu Türkiye’de bulut bilişim, sağladığı verimlilik ve maliyet avantajıyla her ölçekten kurumun iş süreçlerinde eşsiz gelişim fırsatları barındırıyor. Dijital dönüşümünü tamamlamış ve global rekabet arenasında yerini almış Türk şirketlerinin yarına bugünden hazır olması için hayata geçirdiğimiz Yarına Hazırım Platformu’yla, onların ihtiyaçlarına uygun bulut bilişim hizmetleri sağlıyoruz.

Türkiye’nin en büyük veri merkezi olan Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü ile sağladığımız Vodafone İş Ortağım Kırmızı Bulut hizmeti sayesinde işletmeler %95’e varan yatırım maliyeti tasarrufu ve iki ay içinde yüzde 321 yatırım geri dönüşü sağlayabiliyor. İşletmelerin yarına bugünden hazır olması için dijital endekslerini uluslararası standartlara yükseltme hedefimizle, bulut bilişim alanında yaptığımız çalışmaları sürdüreceğiz. Bu perspektif ile Vodafone Türkiye olarak, bulut bilişimin liderlerini ödüllendiren Euro Cloud’un ana sponsoru olmaktan duyduğumuz mutluluğu ifade etmek isterim.”

Avrupa Bulut Ödülleri kapsamında “BT Sektörü 2014 ve 2015 Beklentileri” başlıklı bir de panel düzenlendi. Intel Türkiye CEO’su Buray Aydın, Koç Sistem CEO’su Mehmet Nalbantoğlu, HP Türkiye CEO’su Güngör Kaymak, BFC Bilişim CEO’su Suphi Çeviker, Cloudteam CEO’su Funda Vural ve Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Onur Koç’un konuşmacı olduğu panelde, bilişim sektörünün 2014 performansı ve 2015 beklentileri ele alındı.

Bizi Takip Edin