Kandilli Mahallesi İskele Caddesi NO:20/1 34684 Üsküdar İstanbul
Menü
Kandilli Mahallesi İskele Caddesi NO:20/1 34684 Üsküdar İstanbul
Menü

Nesnelerin Interneti Zirvesi 2015

Nesnelerin İnterneti Türkiye ekonomisi için kaçırılmayacak fırsat

30 Eylül’de İstanbul’da Cisco ve Intel ana sponsorluğu, GE, Microsoft Türkiye, Türk Telekom gold sponsorluğu ve Teradata’nın oturum sponsorluğu, Bizz Consulting organizasyonuyla gerçekleştirilen Nesnelerin İnterneti Zirvesi’nde bir araya gelen Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım ve Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, Nesnelerin İnterneti ekosisteminin yarattığı fırsatları ve Türkiye’de dijitalleşme sürecinde atılması gereken adımları paylaştı.

Sanayi Devrimi’nden bu yana, dünyanın en hızlı dönüştüğü dijital çağa doğru yol alırken, teknolojide ciddi bir kırılma noktasına gelindi. Şirketlerin, şehirlerin ve ükelerin yaşanan bu değişime uyum sağlamaya çalıştığı bu süreçte Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım ve Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, Türkiye’de dijitalleşme süreci ve Nesnelerin İnterneti uygulamaları ile ilgili bilgi verdi. Yeni internet çağında ülkelerin ve şirketlerin yürütmesi gereken stratejiler ve atılması gereken adımları da masaya yatıran Kıvılcım ve Aydın, benzersiz fırsatlar yaratacak yeni dönemin avantajlarından faydalanmak için Türkiye’de etkin bir ekosistem kurulması gerekliliğinin altını çizdi.

Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım, konuşmasında yeni dijital çağın getireceği olağanüstü fırsatlardan faydalanabilmek için Türkiye’de, şehirlerin, sektörlerin ve şirketlerin dijitalleşmesi ve dönüşmesi gerektiğini söyledi. Kıvılcım, “Bizim “Herşeyin İnterneti” adını verdiğimiz internetin gelecek neslinin temeli olan “Nesnelerin İnterneti “ ile yeni “Dijital Çağa” doğru yol alıyoruz. Önümüzdeki 10 yılda Nesnelerin İnterneti uygulamaları ve devamında Her Şeyin İnterneti, dünya çapındaki işletmeler ve hükümetler için 19 trilyon dolarlık fırsat sunuyor. Türkiye’de ise Her şeyin İnterneti’nin özel sektörde yaklaşık 170 milyar dolar; kamu sektöründe ise yaklaşık 23 milyar dolar değer yaratmasını bekliyoruz” dedi.

Nesnelerin İnterneti uygulamalarının sağlık, finans, turizm, lojistik, üretim, kamu hizmetleri gibi alanlarda verimliliği artıracağına dikkat çeken Kıvılcım, “İyi oluşturulmuş bir dijital strateji ile Türkiye’nin gayrisafi milli hasılası artabilir, maliyetlerini azaltabilir ve yeni iş alanları yaratılarak, devletin sunduğu hizmetlerin daha geniş alanlara ulaştırılması sağlanabilir. Eğitim ve teknoloji alanında daha fazla fırsat yaratılması ve girişimcilerimizin dünyayı şekillendirecek projeler üretmesi mümkün olabilir. Biliyoruz ki sürdürülebilir ve sağlam bir dijitalleşme stratejisi Türkiye’yi global arenada daha rekabetçi bir ülke haline getirecek” diye konuştu.

Geliştirdikleri projelerle Türkiye’de yerel iş ortakları ile yenilikçi çözümler geliştirdiklerini vurgulayan Kıvılcım, Networking Academy ve Cisco Learning programları ile her yaştan vatandaşı Her şeyin İnterneti, Siber- Güvenlik ve ağ teknolojileri gibi en son teknolojiler ve uygulamalarla ilgili eğittiklerini sözlerine ekledi.

Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın ise teknoloji dünyasında yeni bir kırılma noktası yaşadığımızın altını çizerek adeta bir tsunami etkisi yaratacak olan Nesnelerin İnterneti dalgasının tüm sektörler için yepyeni fırsatlar taşıdığını belirtti. Günlük hayatlarımızı değişime uğratacak, şirketlerin iş yapış modellerini değiştirecek, sağlıktan eğitime, otomotivden tüketici elektroniğine, inşaattan perakendeciliğe tüm sektörleri etkisi altına alacak olan bu dalgayı kaçırmamamız gerektiğine dikkat çeken Aydın şunları söyledi: “Akıllı nesnelerin sayısı şu an itibariyle dünya nüfusunu geçmiş durumda ve daha yolun başındayız. Bu şu anlama geliyor; tüm ülkeler aynı koşullarda yarışa başladı ve Türkiye için fırsat kapısı şu an hala açık. 19 trilyon dolarlık giyilebilir teknolojiler ve Nesnelerin İnterneti pazarından pay almak, fırsatları kaçırmamak için Türkiye’den de milyar dolarlık teknoloji girişimleri çıkarmamız gerekiyor.”

15 ülkenin arasından sıyrılarak 2014 yılında İstanbul’da açılan Intel Ar-Ge Merkezi’nin odak alanını da Nesnelerin İnterneti olarak belirlediklerini aktaran Aydın “Türkiye’nin bu devrimin gerisinde kalmaması, bir adım öne geçmesi, bu değişime yön vermesi için özel sektör, kamu ve üniversitelerle işbirliği yaparak pek çok proje gerçekleştiriyoruz. Ar-Ge merkezimiz açılmasından bu yana 4. Uluslararası patent başvurusunu da geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdi, 7 başvurunun da yolda olduğunu söyleyebilirim.” dedi.

Intel olarak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Nesnelerin İnterneti devrimine liderlik ettiklerini belirten Aydın, Türkiye’de Nesnelerin İnterneti ekosistemi oluşturmak, bu konuyu iş dünyasının gündemine taşıyabilmek adına çalışmalar yürüttüklerini, Türkiye’de ilk defa düzenlenen Nesnelerin İnterneti Zirvesi’nin de katılımcıların tamamının bu alandaki uzmanlığı nedeniyle önemli bir boşluğu dolduracağına inandığını sözlerine ekledi.

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, Nesnelerin Interneti ile ilgili güvenlik ve bulut konusuna değinerek şunları söyledi: “Microsoft’un IoT vizyonu, iki önemli, ve eş değerli parçadan oluşuyor. Bunlardan birincisi, artan akıllı cihazlarda yaygın bir şekilde bulunabilmek. 2020 yılında dünya çapında 24 milyar cihazın birbirine bağlı hale gelmesi, bunun sonucunda da küresel ekonomide 4.5 trilyon dolarlık ek bir değer yaratılacağı tahmin ediliyor. 2020’nin sonunda ise her kişinin en az 3 akıllı cihaza sahip olması bekleniyor. Bu kadar fazla cihaz ve data gerek günlük hayatı gerekse iş hayatını yönetilmez bir boyuta taşıyor. Sınırlı olan zamanda, dikkatimize yönelen sınırsız sayıda veri ve cihaz mevcut. Bu noktada biz Microsoft olarak ‘önce mobil, önce bulut’ stratejisiyle üretkenliğe odaklanmaya karar verdik. Yazılımlarımızla insanları ‘her zaman, her yerden ve her cihazdan’ bilgiyle buluştururken, misyonumuzu bu sene “reinventing productivity” yani üretkenliği yeniden tanımlamak olarak duyurduk.
Bu vizyonun ikinci önemli parçası ise tüm bu cihazlardan gelen verileri tutacak kadar büyük, ölçeklenebilir, akıllı bir bulut sistemi. Biz, bugün, tüm verilerin güvenli şekilde saklanmasını, doğru şekilde işlenmesini ve karar vericilerin bu veriler sayesinde daha doğru ve hızlı kararlar verebilmelerini sağladık. Microsoft Azure, 15 milyar dolarlık yatırımla bugün 19 farklı bölgede datacenterları ile rakiplerini arkada bırakıyor.

Akıllı şirketler paneline katılan Dr. Aybike Molbay, GE Türkiye Teknoloji Merkezi Genel Müdürü “Sanayi ve internet devriminden sonra şu anda Endüstriyel İnternet devrimi içerisindeyiz ve artık iş yapış biçimleri radikal bir şekilde değişiyor. GE, dijital bir endüstriyel şirket olarak bu yönde yatırımlar gerçekleştiriyor, yenilikçi teknolojiler geliştiriyor. San Ramon’da 1 milyar dolarlık yatırımla Küresel Yazılım Merkezi’ni açtık ve geçtiğimiz yıl da dünyanın endüstriyel veri ve analitik için tasarlanmış ilk ve tek bulut çözümü olan endüstriyel internet yazılım platformu olan Predix’i hayata geçirdik. Ülkemizde de çalışan Türk mühendislerimiz bu platformun gelişimine katkıda bulunuyor. GE olarak yeni teknolojilerimiz ile havacılık, enerji, sağlık hizmetleri ve ulaşım endüstrilerinde veri analizleri yaparak müşterilerimize önemli verimlilik oranları sağlayacağız. “

Zirvede, sektörün geleceğine dair çok değerli paylaşımların yapıldığını belirten Türk Telekom Grubu Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca, “Türk Telekom Grubu olarak yenilikçi vizyonumuz doğrultusunda Türkiye’de telekomünikasyon sektörünün geleceğini şekillendiriyoruz. Hedefimiz, araçların, evlerin, okulların, şirketlerin akıllandığı bir gelecek. Dijitalleşme adımlarını, kamu hizmetlerine ve şehir hayatına taşıyarak, Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştirdik ve akıllı şehir uygulamalarını Türkiye ile buluşturduk. Entegre akıllı şehirlerde güvenlik, verimlilik, ekonomi, çevresel duyarlılık ve yaşam kalitesi gibi alanlarda önemli kazanımlar sağlıyoruz. Vatandaşlarımıza daha huzurlu, daha konforlu ve daha ekonomik bir yaşam sunuyoruz” diye konuştu.
Akıllı Şirketler Paneli moderatörlüğünü gerçekleştiren Teradata Türkiye Genel Müdürü Gamze Aydın “Teradata olarak IOT ekosisteminde etkin olarak oynadığımız rolü özetlemek gerekirse; gerekli olan performanslı ve maliyet odaklı veri yönetimi sistemleri, analitik yapılarak iş faydalarının kolayca ve gerçek zamanlı ulaşılabilir hale getirilmesi ve veriden dönüşen anlamlı bilgilerin operasyonel faydaya dönüştürülmesi noklalarını sayabiliriz. Hem Teradata hem de iş ortaklarımızla birlikte IOT konusunda değer üretmeye ve yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz”

Bizi Takip Edin